160 vrijwilligers namen op 20 november deel aan de Trefdag voor vrijwilligers en organisaties die met vrijwilligers werken. De Trefdag vond plaats in ecocentrum De Goren. De deelnemers leerden er meer over 'Feedback geven en ontvangen op een verbindende manier'. 's Avonds werd de workshop herhaald en kon men de infosessie 'Zonder winst geoogmerkt' bijwonen.

Met deze Trefdag - georganiseerd in samenwerking met VormingPlus Kempen – wil de dienst samenlevingsopbouw vrijwilligers en organisaties die met vrijwilligers werken, ondersteunen.

Workshop 'Feedback geven en ontvangen op een verbindende manier'

Zou het niet geweldig zijn om te kunnen zeggen wat je wil, op een manier waarop de ander je boodschap niet hoort als kritiek, een afwijzing of een verwijt? Feedback is een boodschap over het gedrag van een ander. De manier waarop feedback wordt gegeven, zorgt ervoor dat de relatie voeding krijgt of er eerder afstand wordt gecreëerd.

Op een verbindende manier feedback geven en ontvangen is dan ook van onschatbare waarde als je met anderen samenwerkt of/en samenleeft. De benadering van Verbindende Communicatie helpt inzicht te krijgen in eigen en andermans gevoelens, behoeften en verzoeken. In deze interactieve workshop lag de focus op helder en eerlijk communiceren, ook als het gaat om het overbrengen van moeilijke boodschappen.

Infosessie 'Zonder winst geoogmerkt

Onder begeleiding van vzw-kliniek.be maakten de deelnemers kennis met het vzw-statuut.

· Wat is het verschil tussen een feitelijke vereniging en een vzw?

· Wat kan je doen 'kiezen om de stap te zetten vzw te worden of net feitelijke vereniging te blijven'?

· Welke zijn de belangrijkste bepalingen in de vzw-wet en wat betekent dit onder meer inzake besluitvorming, boekhouding en het sluiten van contracten voor zowel feitelijke vereniging als vzw?

· Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten inzake boekhouding en belastingen?

· Hoe kan een vzw ontbonden worden en in welke gevallen kan er sprake zijn van een gerechtelijke ontbinding?

Meer info: dienst samenlevingsopbouw, 014 33 16 16, inne.dierckx@dsomol.be